16ήμερες δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (Π.ΕΠ.ΙΣ.) και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας, πραγματοποιούν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σε συμπόρευση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Εκστρατεία ενημέρωσης, προβληματισμού και ευαισθητοποίησης, με τίτλο: «16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών: Ας Ενωθούμε για να Τερματίσουμε τη Βία», από τις 24 Νοεμβρίου 2023 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2023.

Η φετινή εκστρατεία, υπό το κεντρικό σύνθημα: «Η Τέχνη ως Μέσο Ευαισθητοποίησης για την Προώθηση της Έμφυλης Ισότητας», αποσκοπεί στη μετάδοση του μηνύματος της ισότητας των φύλων και στην κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση των εφήβων, των νέων, των εκπαιδευτικών, της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας, ως προς την αναγκαιότητα ενεργού συμμετοχής τους στο διαρκή αγώνα για την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και την εξάλειψη των διακρίσεων και ανισοτήτων. Η Τέχνη αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης και αναζήτησης, αλλά και μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τη διαμόρφωση ενός κόσμου ισότητας, δικαιοσύνης, αλληλοσεβασμού και ελευθερίας.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης: «Η 16ήμερη Εκστρατεία της Περιφέρειας Κρήτης, που υλοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με πρωτοβουλία του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας και της Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης, έχει αναδειχθεί πλέον σε σημαντικό θεσμό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που συνενώνει δυνάμεις, φορείς και συλλογικότητες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την ουσιαστική προώθηση της έμφυλης ισότητας και την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Μέσω του “Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης Κρήτης για την Ισότητα των Φύλων 2023-2025” που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε συνεχίζουμε να επενδύουμε στην αρχή της ισότητας των φύλων ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ως σημαντικός στόχος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης, ευδαιμονίας και προόδου για όλους τους ανθρώπους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Π.ΕΠ.ΙΣ Κρήτης και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, τόνισε ότι: «Η 16ήμερη εκστρατεία της Περιφέρειας Κρήτης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που έχει συναντήσει μεγάλη ανταπόκριση. Η φετινή εκστρατεία, με κεντρικό άξονα την προσέγγιση των ζητημάτων της έμφυλης ισότητας μέσω της τέχνης, προσβλέπει στην ενίσχυση της επίγνωσης των πολιτών και στην περαιτέρω ενεργοποίησή τους για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Οι 16ήμερες δράσεις διοργανώνονται από την Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του Δήμου Χανίων και της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Χανίων, του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Αγίου Νικολάου, του Δήμου Ρεθύμνου και της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Ρεθύμνου, του Δήμου Σητείας και της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Σητείας, της ΑΞΕΠΤ «Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα», του 11ου Λυκείου Ηρακλείου και του Μουσικού Σχήματος «11 & κάτι», του Συλλόγου Γυναικών Ίριδα και της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου, της χορογράφου Χαράς Καράλη και της ομάδας νηπιαγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό το συντονισμό της Άννας Στουμπίδη, εκπαιδευτικού, διευθύντριας του 22ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου, αντιπρόεδρου του ΣΕΠΕ ν. Ηρακλείου Δ. Θεοτοκόπουλος και αναπληρώτριας αιρετής ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί